Miljövänlig träfasad i silvergrått del 2

Livereds kapell i Kebony-fasad innan den fått sin patina. Foto: kebony.com

kebony åldras

Förra inlägget handlade mycket om fasadvirket OrganoWood, vilket på pappret ser väldigt bra ut. Idag har jag brevväxlat med dem och det känns fortfarande som ett intressant alternativ, men tyvärr är produkten väldigt ny och det finns inte så mycket referenser. Väldigt få har använt deras fasadpanel, däremot är det många som använt OrganoWood till altaner och liknande. 

Jag letade vidare och hittade ytterligare en leverantör av miljövänligt skyddsbehandlat fasadvirke – norska Kebony. Ni som följde Husdrömmar och såg avsnittet om det runda passivhuset, det var Kebony-panel som användes där.

Till skillnad från OrganoWood är Kebonys fasadpanel välbeprövad och har använts vid många stora byggprojekt, allt från lyxrestauranger till kyrkor, som i de exempel jag tagit med här. Kebonys teknik ger en djup och fyllig brun färg som efter exponering av sol och regn utvecklar en naturligt silvergrå patina. En fördel för oss är att vi inte har vare sig takfot eller taksprång som skuggar fasaden, så väggarna kommer bli jämnt patinerade, även om norrsidan kommer att ta betydligt längre tid på sig än sydsidan. Har mailat Kebony för prisuppgifter. OrganoWood låg på 300-350 kr/kvm, får se var Kebony hamnar. Återkommer!

Onda restaurant i Oslo där de mest utsatta partierna fått sin patina. Foto: kebony.com

Miljövänlig träfasad i silvergrått

Har letat efter ett bättre skyddande alternativ till järnvitriol eller Sioo för att med en miljövänlig metod få till den där vackert silvergrå tonen på fasaden. Nu har jag äntligen hittat ett träskydd som verkar klockrent – OrganoWood-modifierat panelvirke! Det är ett specialbehandlat virke av svensk gran som kommer naturfärgat men inom ett år får den fina silvergrå nyansen, helt giftfritt och med 10 års rötskyddsgaranti.

Här har man fått fram den grå tonen med järnvitirol. 
Foto: Åke E:son Lindman

Redan efter ett år ska OrganoWood-panelen få sin grånade ton.

Metoden de använder går till så att kiselämnen kopplas till träfibrerna under hårt tryck och fossilerar dem. Istället för att döda svamparna och mikroorganismerna så skapar kiselämnena en fysisk barriär som hindrar svamparna från att äta virket. Detta ska även vara vattenavstötande och ge virket ett bra flamskydd. 

Ska höra med OrganoWood hur stor färgdiff det kan bli mellan fasad i norr rep söder. Vill ju inte ha ett hus som är gråtonad på ena sidan och gultonad på den andra. Sen får det så klart inte kosta för mycket heller. 

Nybyggt hus med  OrganoWood-modifierat panelvirke innan det börjat gråna.
Foto: Organowood.com

 

 

Tre bra bloggar

Här tips på tre bra bloggar jag följer. Två byggbloggar där man får följa två lite olika husbyggen och en om arkitektur och inredning. Alla utan både cupcake-recept och kattungar.
 


Scandinavian retreat

Arkitektur- och interiörblogg fylld med inspirerande bilder. Mycket trä, betong och skandinaviskt. 

http://scandinavianretreat.blogspot.se/



Eget hushålle

Anna Voltaire bloggar om bygget av ett arkitektritat hus. Lite mycket inredningsdetaljer, men huset ska bli kul att se när det blir klart. 

http://egethushalle.blogspot.se/



Bjorkåsvillan

Byggblogg där vi i detalj får följa bygget av ett kataloghus. Huset står redan klart, så bloggen är avslutad, men det är ju bara ett plus.

Exteriör

I detta inlägg ska jag gå igenom hur vi valt husets exteriör. Har berört ämnet tidigare men här blir det lite mer i detalj. Husets stil är vad som kallas skandinaviskt modern med rena linjer och sparsamt med detaljer. T ex ingen takfot eller taksprång, inget fönsterfoder och inte heller knut- eller sockelbrädor. 
 

Några hus jag inspirerats av:

Fönster och dörrar i samma ton som fasaden och utan foder.

Grålaserad panel med varierad bredd.

Plåttak med klassisk bandäckning.

Plåttak med klassisk bandäckning.

Vår fasadskiss ovan har en mörk fasad och ett ljusare tak, men troligtvis kommer vi att ha en ljusare grålaserad panel och ett mörkare tak. Panelen kommer vara slät, stående och ha varierad bredd. Fönster och dörrar kommer att vara gråa. Plåttaket får utseendet av traditionell bandtäckning, som tack och lov finns med en miljövänlig beläggning (GreenCoat® BT).

Ska också se till att det inte används några trista, vita plastdetaljer som ventiler eller eluttag, utan att dessa är i samma kulör som fönster och dörrar. Om möjligt i metall också. Elskåpet en annan detalj man inte får glömma beställa i rätt kulör.

Från början hade vi flera fönster som var bredare än 100 cm, men dessa minskade vi ner  till 100 cm då det är betydligt billigare att installera dessa i Kustvillans väggmoduler som är 120 cm breda. Vi hade dessutom fler fönster, men för att komma ner lite i pris valde vi bort fem stycken (~50 tkr). Vi valde dessutom fler fasta på nedervåningen för att komma ner ytterligare i pris – och för att dessa är snyggare och släpper in mer ljus.

Det var lite om våra val kring husets yttre. Återkommer snart med ett inlägg om interiören! 

 

Boktips!

Var till biblioteket igår och hittade där tre väldigt inspirerande titlar jag vill rekommendera. Det är tidningen Arkitektur som samlat detaljerade presentationer av ca 100 arkitektritade svenska villor och fritidshus i tre volymer: Arkitekternas villor vol 1 (1997-2007), vol 2 (2007-2010) och Svenska villor (2010-2014). Finns de inte på ert bibliotek går de att beställa för väl investerade 250 kr/st.

Foto: Kalle Kiander

Tidningen Arkitektur ingår för övrigt i Ztory som jag tipsat om tidigare (hundratals magasin, ett 40-tal om hus/inredning, för 79 kr/mån).