Arkitektur

Arkitektur på svt play

Halldor Gunnløgssons så provocerande sommarhus. Foto: Jakob Bekker-Hansen.

Nordiska Hus heter en serie som rullat på Kunskapskanalen under sommaren. Vi får här följa med arkitekterna Eva Harlou och Michael Sheridan in i sex unika bostadshus byggda under mitten av 1900-talet. Det handlar om den nordiska funktionalismen, en mer mänsklig variant av den tyska och franska som inte alls uppskattades här uppe i norr. 

Del 1 Serien börjar med ett besök i funkisfarsan Gunnar Asplunds privata sommarhus. Asplund var en förebild för så väl Alvar Aalto som Arne Jacobsen och grundaren till det som kom att kallas den nordiska modernismenDel 2 Här besöker vi funkisikonen Villa Varming i Köpenhamn, ritat av Eva och Nils Koppel. Del 3 I Skövde besöker vi Villa Tesdorpf, ritat av Ralph Erskine. Ett av det mest betydande husen inom den nordiska funktionalismen. Del 4 Inspirerad av den amerikanska glasarkitekturen ritade möbeldesignern och arkitekten Bruno Mathsson Prenkerhuset i Kungsör. Del 5 Halldor Gunnløgssons sommarhus sågs på sin tid som en ren provokation. Det var något helt nytt och kom att prägla den nordiska funktionalismen. Min egen favorit! Del 6 Inger och Johannes Exners eget hus som blandar det historiska med det moderna.

www.svtplay.se/nordiska-hus

Villa Varming. Foto: Kira Krøis Ursem.

 

Inger och Johannes Exners eget hus. Foto: realdaniabyogbyg.org.

Sommarläsning: Svenska fritidshus

Nu har Arkitektur Förlag släppt den första delen i en serie om arkitektritade fritidshus. I boken presenteras 20 unika fritidshus byggda de senaste åren. Även om det är fritidshus som är temat så finns det mycket inspiration för oss som ska bygga permanentboende.

Arkitektens experimentverkstad kallas fritidshuset och här tar man ofta ut svängarna. Upplevelse kan av naturliga skäl ofta sättas före funktion. I vårt fall har vi ibland fått kompromissa oss fram här och inte sällan prioriteras då funktion. Men på det stora hela så tycker jag att vi landat i en fin balans.

Tidigare har jag tipsat om förlagets fina serie Svenska villor som kommit ut i tre volymer. Här kan du läsa det inlägget. Alla böcker kostar ca 250 kr/st på t ex Adlibris.

Tham & Videgård, Fritidshus Lagnö. Foto: Åke E:son Lindman.

Johan Sundberg Arkitektur, Sommarhus Akenine. Foto: Peo Olsson.

Petra Gipp Arkitektur, Fritidshus Stupet. Foto: Åke E:son Lindman

Jonas Lindvall, Frösakull. Foto: Åke E:son Lindman

 

Nu blir fönstren större!

Vår kontakt på Kustvillan har varit nere i Tyskland och Österrike och tittat på hus i den stil vi ritat och gillat de varierade fönsterstorlekarna som är vanliga på dessa. Han mailade lite bilder och upplyste oss om att de tagit fram en billigare teknik för att montera fönster med maxbredd >100 cm i deras väggblock. Strålande nyheter då jag känt mig väldigt begränsad vad gäller fönstersättningen. Den nya tekniken innebär även att det går att placera fönster ner till 30 cm från hörn, vilket vi troligtvis också kommer att göra. Skissar nu på ny fönstersättning men är inte klar ännu. Här ett utkast på södra fasaden där vi kommer göra de flesta ändringarna.
 

Skiss på nya fönstersättningen:

Gamla fönstersättningen: 

 

 

Statusuppdatering

Sponsor nämns i detta inlägg*

Har varit lite dåligt med inlägg nu under semestern, men husprojektet har inte inte fått vila. Den senaste veckan har vi hunnit med en massa besök på bygg- och möbelvaruhus för att kolla in allt från badrumsinredning och garderober till fasadbelysning och målarfärg. Då bloggen går så bra har vi kontaktats av och själva kontaktat en del tänkbara sponsorpartner, så det tar också lite tid i anspråk. Sen har vi tagit på oss att ordna boende för bygglaget från Kustvillan och en byggbod att ha på tomten under de veckor skalet byggs. Och så här i semestertider är det inte jätteenkelt att få tag på rätt personer.

Naturum i Stendörren med fasad och takbeläggning i stil med vårt hus.
Foto: Kalle Kiander.

Idag var vi ute på naturreservatet Stendörren. Där har arkitekten Per Liedner ritat ett väldigt vackert Naturum, med färger och material i linje med vad vi valt. Stående träfasad, till synes obehandlad med vacker silvergrå patina och bandat plåttak i något ljusare grå än vi tänkt oss vårt. När man gick lite närmre såg man att huset var målat och jag fick höra att det var originalfärgen (slamfärg) från 1993, vilket var lite imponerande.

När huset byggs kommer det att ha den bruna färgen för att med tiden få den vackert silvergrå patinan.
Foto: Kalle Kiander.

Igår kom provbitarna av vår fasadpanel Kebony Character. Det var skönt att se att den faktiskt var lika fin i verkligheten som på bild. Återstår bara att se hur lång tid det tar innan vårt hus får den vackra, silvergrå tonen. 

Här kan ni läsa ett tidigare inlägg om Kebony!
 

*) I detta inlägg nämner jag Kebony som är en av våra sponsorer. Mitt förhållningssätt till sponsorer är att jag alltid redovisar dessa tydligt och alltid är lika saklig i mina texter om dem som om andra leverantörer. Bloggen är för mig bl a ett verktyg för att kunna hävda min rätt som konsument, så oavsett vilka rabatter jag fått kommer både ris och ros rapporteras. Det har ni mitt hedersord på.

Arkitektur på tv

Förstår inte hur jag helt kan ha missat tv-serien Hustoppen. Den gick 2012-2013 och i varje program presenteras två kandidater till att bli Sveriges mest spännande hus. En jury med bl a Gert Wingårdh kommenterar och betygsätter varje hus. Alla tre säsonger med totalt 60 mer eller mindre fantastiska hus finns att se gratis på TV8 Play. Bara att börja plöja. 

Beach Box, en av kandidaterna till Sveriges mest spännande hus. Foto: Carl Ander.