Exteriör

Miljövänlig träfasad i silvergrått

Har letat efter ett bättre skyddande alternativ till järnvitriol eller Sioo för att med en miljövänlig metod få till den där vackert silvergrå tonen på fasaden. Nu har jag äntligen hittat ett träskydd som verkar klockrent – OrganoWood-modifierat panelvirke! Det är ett specialbehandlat virke av svensk gran som kommer naturfärgat men inom ett år får den fina silvergrå nyansen, helt giftfritt och med 10 års rötskyddsgaranti.

Här har man fått fram den grå tonen med järnvitirol. 
Foto: Åke E:son Lindman

Redan efter ett år ska OrganoWood-panelen få sin grånade ton.

Metoden de använder går till så att kiselämnen kopplas till träfibrerna under hårt tryck och fossilerar dem. Istället för att döda svamparna och mikroorganismerna så skapar kiselämnena en fysisk barriär som hindrar svamparna från att äta virket. Detta ska även vara vattenavstötande och ge virket ett bra flamskydd. 

Ska höra med OrganoWood hur stor färgdiff det kan bli mellan fasad i norr rep söder. Vill ju inte ha ett hus som är gråtonad på ena sidan och gultonad på den andra. Sen får det så klart inte kosta för mycket heller. 

Nybyggt hus med  OrganoWood-modifierat panelvirke innan det börjat gråna.
Foto: Organowood.com

 

 

Exteriör

I detta inlägg ska jag gå igenom hur vi valt husets exteriör. Har berört ämnet tidigare men här blir det lite mer i detalj. Husets stil är vad som kallas skandinaviskt modern med rena linjer och sparsamt med detaljer. T ex ingen takfot eller taksprång, inget fönsterfoder och inte heller knut- eller sockelbrädor. 
 

Några hus jag inspirerats av:

Fönster och dörrar i samma ton som fasaden och utan foder.

Grålaserad panel med varierad bredd.

Plåttak med klassisk bandäckning.

Plåttak med klassisk bandäckning.

Vår fasadskiss ovan har en mörk fasad och ett ljusare tak, men troligtvis kommer vi att ha en ljusare grålaserad panel och ett mörkare tak. Panelen kommer vara slät, stående och ha varierad bredd. Fönster och dörrar kommer att vara gråa. Plåttaket får utseendet av traditionell bandtäckning, som tack och lov finns med en miljövänlig beläggning (GreenCoat® BT).

Ska också se till att det inte används några trista, vita plastdetaljer som ventiler eller eluttag, utan att dessa är i samma kulör som fönster och dörrar. Om möjligt i metall också. Elskåpet en annan detalj man inte får glömma beställa i rätt kulör.

Från början hade vi flera fönster som var bredare än 100 cm, men dessa minskade vi ner  till 100 cm då det är betydligt billigare att installera dessa i Kustvillans väggmoduler som är 120 cm breda. Vi hade dessutom fler fönster, men för att komma ner lite i pris valde vi bort fem stycken (~50 tkr). Vi valde dessutom fler fasta på nedervåningen för att komma ner ytterligare i pris – och för att dessa är snyggare och släpper in mer ljus.

Det var lite om våra val kring husets yttre. Återkommer snart med ett inlägg om interiören! 

 

Husstil

Vi är svaga för modern och avskalad arkitektur med trä, metall och betong, gärna i omättade eller gråa toner. Idén för husets yttre är en ren geometrisk form utan takfot, gavelsprång, hängrännor, fönsterfoder eller annat som stör. Lite som de gamla monopolhusen i trä.

Våra fasadskisser. På östra gaveln funderar vi på att lägga till 25 kvm i ett plan för fotostudio/hobbyrum, beror lite på kostnad/budget.

Utvändigt blir det slät, stående träfasad lasserad i grått. Ev blir den med varierad panelbredd för att få lite extra liv. Fönstren får grå karmar och även tak och stuprör i plåt blir grått eller kanske zink, beror lite på hur ljus fasaden blir.

Inspirationsbild från omargandhi.com med mycket av vad vi gillar – naturnära toner, rena former och materialval.

Inspirationsbild från omargandhi.com med mycket av vad vi gillar – naturnära toner, rena former och materialval.

Invändigt blir det grått och vitt i huvudsak och en så öppen planlösning det går med 7 rum och kök på 200 kvm. Här kan ni kika på planlösningen som börjar bli klar. Ekgolv i ljust grå ton. Hall, kök badrum och tvättstuga får klinker som ger en betongkänsla. Köket rena, grå luckor och rostfria eller integrerade vitvaror. Några väggar kanske vi målar med kalkfärg för att få lite putskänsla. 

Jotun har en ny kalkfärg som heter Lady Minerals. Har inte sett den på riktigt men på bild ser den väldigt fin ut. Foto: Jotun.com.

Mycket har ändrats på de få månader vi planerat och skissat, men stilmässigt känner vi oss nu på det klara vad vi vill ha. Sen kommer nya intryck och idéer att adderas under resan, så var vi landar till hösten återstår att se. 

Bygglov och exteriör

För att ansöka om bygglov behöver vi bl a bestämma oss för vilka utvändiga material och färger vi önskar. Materialen har vi spikat, det blir stående, slät träpanel och plåttak med bandtäckning. Vad vi inte bestämt ännu är färger. Grå eller gråblå fasad har vi varit inne på, gärna en färg eller lasyr som släpper igenom träets naturliga ådring och struktur. Järnvitriol kan bli fantastiskt vackert, men skyddar för dåligt. Tjärvitriol är rätt lik och ger ett visst skydd, men inte tillräckligt. En hel vetenskap det här och många som tycker väldigt mycket. Folksam har ett väldigt omfattande test av utomhusfärger. En av få godkända var Nordsjös lasyr Tinova Transparent Exterior (tidigare Tinova V+Lasur). Troligtvis blir det den i en ljusgrå ton och till det ett mörkgrått tak.

Labbar i Photoshop med fasad- och takfärger.