Fasad

Visualisering av huset

Nu har vi fått en visualisering av huset. Inte ritad på vår tomt, men den ger ändå en känsla av hur det kommer att se ut. Dessa är väldigt dyra att beställa i Sverige, men på Dribbble.com kan man hitta prisvärda illustratörer i bl a Östeuropa som kan ta fram dem för 2000-3000 kr.

Varierad panelbredd.

Husets placering på tomten.

Bilden stämmer inte helt, då vi kommer att ha varierad bredd på fasadpanelen – 98, 123 och 148 mm. Materialet blir som tidigare nämnts Kebony-behandlad furu som med tiden får en silvergrå patina.

Lite synd att de valde att rita huset från norrsidan, då altan och de snygga fönsterpartierna ligger på södersidan.

Bilden nedan visar husets placering på tomten.

PS. Kebony är en av våra sponsorer. DS.

Exteriör – kulörer och material

Eftersom vi valt en fasad man inte målar så slipper vi (tack och lov) fundera över färg på den. Den kommer att bli grå efter några år och det är den färgen vi utgått från när vi valt kulör för alla exteriöra detaljer så som dörrar, fönster, tak och vattenavrinning m.m. Det blev inte heller så mycket att fundera över då vi direkt fastnade för ett grafitgrått tak (NCS S 7502-B) och sen var det bara att beställa övrigt exteriört i samma kulör. 

Ungefär så här grå kommer fasaden vara efter några år och då kommer det grafitgrå taket, dörrarna och fönstren matcha fint. 

Många olika färgkoder. Vårt tak t ex har tillverkarens nr 087, vars närmsta värden är Grafitgrå RAL 7024 eller NCS S 7502-B.

Taket fick alltså avgöra – också därför att det inte fanns så många kulörer att välja på där. Elitfönstren och Diplomatdörrarna däremot går att få i exakt vilken färg man önskar.

TAK Typen av tak var vi på det klara med tidigt – bandat plåttak. Finns väl inget snyggare? Och eftersom vi har ett väldigt enkelt tak utan kupor eller fönster så funkar det mycket bra med ett klicktak, vilket inte kostar mer än ca 200 kr/kvm och går snabbt att lägga. Det blev ändå ett litet tillägg på 85 kr/kvm jämfört med standardtaket som är en takpanneplåt.

Miljövänliga plåttak med GreenCoat Pro BT.

 

Plåttak har inte alltid varit så snälla mot miljön, men detta tak tillverkas med hjälp av biobaserad teknologi och är därför mycket miljövänlig. I beläggningen är en stor del av det traditionella fossila innehållet ersatt av ett växtbaserat.

När huset byggs kommer det att ha den bruna färgen för att med tiden få den vackert silvergrå patinan. Foto: Kalle Kiander.

FASAD Den miljövänliga och underhållsfria träpanelen från Kebony har jag skrivit om tidigare i detta inlägg >>  


FÖNSTER Elit xceed, ett treglasfönster med aluminiumbeklädnad och U-värde 1,2 för öppningsbara och 1,1 för fasta. Går att få ner till 0,8 som tillval, men jag väntar på energiberäkning och prislapp på detta för att kunna avgöra om det är aktuellt. 


DÖRRAR Diplomat Laila Klarglas med U-värde 0,9. Även dessa går att få tätare, men det är så få kvadrat, så det är inte aktuellt.


I detta inlägg nämner jag Kebony som är en av våra sponsorer. Mitt förhållningssätt till sponsorer är att jag alltid redovisar dessa tydligt och alltid är lika saklig i mina texter om dem som om andra leverantörer. Bloggen är för mig bl a ett verktyg för att kunna hävda min rätt som konsument, så oavsett vilka rabatter jag fått kommer både ris och ros rapporteras. Det har ni mitt hedersord på.

Nu blir fönstren större!

Vår kontakt på Kustvillan har varit nere i Tyskland och Österrike och tittat på hus i den stil vi ritat och gillat de varierade fönsterstorlekarna som är vanliga på dessa. Han mailade lite bilder och upplyste oss om att de tagit fram en billigare teknik för att montera fönster med maxbredd >100 cm i deras väggblock. Strålande nyheter då jag känt mig väldigt begränsad vad gäller fönstersättningen. Den nya tekniken innebär även att det går att placera fönster ner till 30 cm från hörn, vilket vi troligtvis också kommer att göra. Skissar nu på ny fönstersättning men är inte klar ännu. Här ett utkast på södra fasaden där vi kommer göra de flesta ändringarna.
 

Skiss på nya fönstersättningen:

Gamla fönstersättningen: