Golv

Välja parkettgolv del 2

Nu har vi valt parkettgolv. Det blir en vitt mattlackad 1-stavsparkett från finska Parla. Riktigt snygg och tålig planka med sex lager lack och 3,5 mm slitskikt så att det går att slipa flera gånger. Golvet består av bara tre lager trä så mängden lim är minimal och golvet är också M1-klassat vilket är den högsta emissionsklassen. Parketten är även Real Wood-märkt, så för varje träd som huggs ner planteras ett nytt. 

Det blir detta golv i hela huset undantaget tvättstuga, insteg hall och badrummen. Där blir det cementliknande klinker 60x60 cm.

OBS! Parla är en av våra sponsorer: www.hemresan.net/sponsorer

Färgsättning interiört

Det här med materialval och färgsättning interiört tar sin tid. Parkettgolv, hallklinker, snickerier, köksluckor, väggar och trappor – allt ska matchas. Här en liten sammanfattning om hur vi tänkt och valt.  

Exteriört har vi en grå träfasad med grått, bandat plåttak och gråa fönster, dörrar och detaljer. Det grå temat följer med in i huset och är den tongivande kulören även interiört.

Eftersom vi har tre små skitungar mellan två och sju blir det inga tapeter utan vi kommer låta måla alla rum utom badrum och tvättstuga där det blir kakel. Det finns flera leverantörer som tagit fram matta färger som ska vara extra lättstädade, vilket vi håller på att kika lite närmre på. De flesta rum målas i vitt med en neutralt grå brytning. För att dörrar, dörrfoder, fönster och lister inte ska se nikotingula ut ser vi till att få dessa i en neutral vit (NCS S 0500-N). Vanligt är annars att dessa "vita" snickerier kommer i Stockholmsvitt eller antikvitt som har en stänk gult (t ex NCS S 0502-Y).

Köksluckorna och trappan blir grå med en svag brytning mot blått (NCS S 2502-B). Badrummen och tvättstugan får grått, cementliknande klinker på golv och väggarna ett ljusare grått kakel i samma mönster. Problemet i badrummen är möblerna. Ikeas vita möbler t ex har alla en varm ton, vilket får dem att se gula ut intill dörrar och fönster. Nu har vi hittat några tillverkare som har neutralt vita serier, men vi har inte bestämt oss ännu för vilka vi ska välja. Problemet med de varma tonerna gäller även Ikeas PAX-garderober som vi hade tänkt låta bygga in i flera rum. Ska ta med färgprover nästa gång vi besöker Ikea för att se om de håller en hyfsat neutral ton. 

Golvet blir en grå, mattlackad och 1-stavig ekparkett. Undantaget hallen där vi har samma ljusgrå, cementliknande klinker som på väggarna i badrummen. 

Barnens rum får lite roligare färger och vårt sovrum blir nog lite mörkare än övriga rum. Men där är vi inte riktigt klara ännu. 

Här en skärmdump från Alcro Design där man kan testa att färgsätta några exempelrum:

Att välja kakel och klinker del 1

Konradssons Nr 21 grå på väggar och deras Cement gris på golv.

Klinkerskiss för badrummet.

Vi gillar som sagt betong och det finns det gott om att välja på när det gäller kakel och klinker. Nåt vi inte gillar är att skrubba skitig fog, så för att minimera mängden (och för att det är snyggt) har vi valt så stora plattor som möjligt. Vi har också valt mörka golvplattor med mörk fog i våtrum vilket även det är bättre ur den aspekten.

Ovan har ni en bild från kakelleverantören Konradssons "digitala showroom" där man kan testa olika kombinationer med kakel och klinker ur hela deras sortiment. De flesta större leverantörer verkar ha en liknande funktion. Bilden visar hur vi tänkt oss med 60x60-plattor på både golv och väggar så långt det är möjligt. Vid brunnar behöver man gå ner till max 20x20 för att få till bra fall. I vår dusch har vi dock tänkt ha en ränna och då går det bra att köra med stora plattor hela vägen.  

De plattor som syns på bilden är Konradssons Nr 21 grå 60x60 på väggar och på golvet deras Cement gris 60x60. Blir nog ungefär denna färgkombo, men leverantör har vi inte bestämt ännu. Väntar prover från en tysk kakelleverantör och priserna där är väldigt låga, även om frakten blir stor med så tunga varor. I hallen blir instegsklinkern troligtvis den ljusare Nr 21 grå eller liknande.

Rak brunn från Purus. 

Att välja kök del 5

Igår utsatte jag en provbit av det parkettgolv vi tänkt oss för lite kaffe, blåbär och rödvin (här är det inlägget: Att välja kök del 4). Idag var det dags att försöka få rent biten och det gick faktiskt rätt bra med bara en fuktig Wettex-trasa. Kaffet och vinet var enkelt att bli kvitt, men en svag blåbärston kunde anas i de borstade spåren och de fasade kanterna, men då måste man verkligen ligga på golvet i bra ljus. Och ser man till att inte låta nedtrampade blåbär ligga och torka in ett helt dygn så borde det nog gå att få helt rent. 

Nu känns parkettgolv ändå som ett givet val, möjligen ett oborstat och kanske även utan fasade kanter. Den återkommande frågan om vad som ska gå före – form eller funktion? De fasade kanterna ger känslan av äkta plankgolv och den borstade ytan ger ett mer levande uttryck. Synd att behöva välja bort det. Vi har redan tittat på ett 50-tal parkettgolv och inget annat har kunnat mäta sig med detta vad gäller kvalité, pris och utseende. En annan aspekt man bör ta hänsyn till är att ett golv även slits av bestick och annat som tappas och där kan ett borstat golv med en ruffare look vara mer förlåtande.

Har du tankar kring detta så kommentera gärna!

Att välja kök del 4

Vi har haft svårt att bestämma oss för vilket golv vi ska ha i köket. Nu lutar det åt samma 1-staviga ekparkett som i resten av huset, frågan är bara hur svårt den blir att hålla ren? Därför har jag precis utsatt en provbit för lite verklighet i form av kaffe, blåbär och rödvin. Ska låta det sjunka in ordentligt och se om det går att få rent imorgon. Parketten vi valt heter Barlinek Touch och är en grålaserad, borstad och mattlackad ekparkett med fasade plankor (den ljusare av de två på bilden). Slitskiktets tjocklek är 3,2 mm, så golvet går att slipa 2-3 ggr. Säljs hos bl a Byggmax för 600 kr/kvm.

Andra golv vi funderar på:

  • Ett oborstat trägolv utan fasade kanter (ev lättare att hålla rent)
  • Mjuk betong (mjuk att gå på, läggs som klinker men väldigt dyr)
  • Designbetong (fogfritt och mjukare att gå på än klinker)
  • Klinker (bra men hårt att gå på)

Imorgon får ni se hur kladdtestet gick. Samma golv på hela våningen vore väldigt snyggt, så vi håller alla tummar!