Inspiration

Microcement – det ultimata ytskiktet

Vägg och golv med ytskikt av Microcement. Fogfritt och mjukt. Foto: 3.bp.blogspot.com

Vi gillar verkligen betong och har kollat in golvklinker med betong-look för badrum, hall och kök – och kalkfärger och puts för väggar i kök och badrum. Har även kikat på mjuk betong som läggs som klinkergolv men är behagligare att gå på. Dessa kostade tyvärr 1800 kr/kvm så det gick bort. Men igår så hittade jag något nytt – microcement. Det är ytskikt av betong som går att applicera på det mesta, t o m trappor, bänkskivor och hyllor m.m. Materialet är mjukare än klinker, halkfritt, stötdämpande och ergonomiskt som golv. Dessutom slipper man fogar som samlar smuts. Färger och ytor går att variera, från polerat blank till rufft matt. Stort i Sydeuropa, men inte så vanligt här. Har kontaktat Betongstil i Stockholm som har produkten i sitt sortiment och håller nu tummarna att det inte är för dyrt. Återkommer när jag fått svar. 

Betongliknande klinker – hårt att gå på och fogar som samlar smuts. Foto: bauhaus.se

Kreativt med microcement. Foto: olx.pl

Kreativt med microcement. Foto: olx.pl

Tre bra bloggar

Här tips på tre bra bloggar jag följer. Två byggbloggar där man får följa två lite olika husbyggen och en om arkitektur och inredning. Alla utan både cupcake-recept och kattungar.
 


Scandinavian retreat

Arkitektur- och interiörblogg fylld med inspirerande bilder. Mycket trä, betong och skandinaviskt. 

http://scandinavianretreat.blogspot.se/



Eget hushålle

Anna Voltaire bloggar om bygget av ett arkitektritat hus. Lite mycket inredningsdetaljer, men huset ska bli kul att se när det blir klart. 

http://egethushalle.blogspot.se/



Bjorkåsvillan

Byggblogg där vi i detalj får följa bygget av ett kataloghus. Huset står redan klart, så bloggen är avslutad, men det är ju bara ett plus.

Exteriör

I detta inlägg ska jag gå igenom hur vi valt husets exteriör. Har berört ämnet tidigare men här blir det lite mer i detalj. Husets stil är vad som kallas skandinaviskt modern med rena linjer och sparsamt med detaljer. T ex ingen takfot eller taksprång, inget fönsterfoder och inte heller knut- eller sockelbrädor. 
 

Några hus jag inspirerats av:

Fönster och dörrar i samma ton som fasaden och utan foder.

Grålaserad panel med varierad bredd.

Plåttak med klassisk bandäckning.

Plåttak med klassisk bandäckning.

Vår fasadskiss ovan har en mörk fasad och ett ljusare tak, men troligtvis kommer vi att ha en ljusare grålaserad panel och ett mörkare tak. Panelen kommer vara slät, stående och ha varierad bredd. Fönster och dörrar kommer att vara gråa. Plåttaket får utseendet av traditionell bandtäckning, som tack och lov finns med en miljövänlig beläggning (GreenCoat® BT).

Ska också se till att det inte används några trista, vita plastdetaljer som ventiler eller eluttag, utan att dessa är i samma kulör som fönster och dörrar. Om möjligt i metall också. Elskåpet en annan detalj man inte får glömma beställa i rätt kulör.

Från början hade vi flera fönster som var bredare än 100 cm, men dessa minskade vi ner  till 100 cm då det är betydligt billigare att installera dessa i Kustvillans väggmoduler som är 120 cm breda. Vi hade dessutom fler fönster, men för att komma ner lite i pris valde vi bort fem stycken (~50 tkr). Vi valde dessutom fler fasta på nedervåningen för att komma ner ytterligare i pris – och för att dessa är snyggare och släpper in mer ljus.

Det var lite om våra val kring husets yttre. Återkommer snart med ett inlägg om interiören! 

 

Boktips!

Var till biblioteket igår och hittade där tre väldigt inspirerande titlar jag vill rekommendera. Det är tidningen Arkitektur som samlat detaljerade presentationer av ca 100 arkitektritade svenska villor och fritidshus i tre volymer: Arkitekternas villor vol 1 (1997-2007), vol 2 (2007-2010) och Svenska villor (2010-2014). Finns de inte på ert bibliotek går de att beställa för väl investerade 250 kr/st.

Foto: Kalle Kiander

Tidningen Arkitektur ingår för övrigt i Ztory som jag tipsat om tidigare (hundratals magasin, ett 40-tal om hus/inredning, för 79 kr/mån). 

Husstil

Vi är svaga för modern och avskalad arkitektur med trä, metall och betong, gärna i omättade eller gråa toner. Idén för husets yttre är en ren geometrisk form utan takfot, gavelsprång, hängrännor, fönsterfoder eller annat som stör. Lite som de gamla monopolhusen i trä.

Våra fasadskisser. På östra gaveln funderar vi på att lägga till 25 kvm i ett plan för fotostudio/hobbyrum, beror lite på kostnad/budget.

Utvändigt blir det slät, stående träfasad lasserad i grått. Ev blir den med varierad panelbredd för att få lite extra liv. Fönstren får grå karmar och även tak och stuprör i plåt blir grått eller kanske zink, beror lite på hur ljus fasaden blir.

Inspirationsbild från omargandhi.com med mycket av vad vi gillar – naturnära toner, rena former och materialval.

Inspirationsbild från omargandhi.com med mycket av vad vi gillar – naturnära toner, rena former och materialval.

Invändigt blir det grått och vitt i huvudsak och en så öppen planlösning det går med 7 rum och kök på 200 kvm. Här kan ni kika på planlösningen som börjar bli klar. Ekgolv i ljust grå ton. Hall, kök badrum och tvättstuga får klinker som ger en betongkänsla. Köket rena, grå luckor och rostfria eller integrerade vitvaror. Några väggar kanske vi målar med kalkfärg för att få lite putskänsla. 

Jotun har en ny kalkfärg som heter Lady Minerals. Har inte sett den på riktigt men på bild ser den väldigt fin ut. Foto: Jotun.com.

Mycket har ändrats på de få månader vi planerat och skissat, men stilmässigt känner vi oss nu på det klara vad vi vill ha. Sen kommer nya intryck och idéer att adderas under resan, så var vi landar till hösten återstår att se.