Var ett tag jag skrev nu då vi haft fullt upp med bygglovshandlingar som ska kompletteras med div ritningar och andra mindre ändringar så som felplacerade toaletter och utfarter som saknats. Håller även på att sammanställa alla tillval och materialval, vilket kräver en hel del research. Allt detta kommer jag att skriva om när det är klart, men ni får hålla er ett par dar. En sak som blev klar idag var valet av kamin. Jag hittade till slut en butik i Hägersten som hade en Morsø 6643 som vi varit sugna på men inte sett "live". Den var faktiskt lika fin som i broschyrerna och jag lyckades pruta ner den ett par tusen till 16 tkr. Inte gratis, men den ska visst hålla mitt liv ut. Svanenmärkt är den också.
Att välja kök del 5
Igår utsatte jag en provbit av det parkettgolv vi tänkt oss för lite kaffe, blåbär och rödvin (här är det inlägget: Att välja kök del 4). Idag var det dags att försöka få rent biten och det gick faktiskt rätt bra med bara en fuktig Wettex-trasa. Kaffet och vinet var enkelt att bli kvitt, men en svag blåbärston kunde anas i de borstade spåren och de fasade kanterna, men då måste man verkligen ligga på golvet i bra ljus. Och ser man till att inte låta nedtrampade blåbär ligga och torka in ett helt dygn så borde det nog gå att få helt rent.
Nu känns parkettgolv ändå som ett givet val, möjligen ett oborstat och kanske även utan fasade kanter. Den återkommande frågan om vad som ska gå före – form eller funktion? De fasade kanterna ger känslan av äkta plankgolv och den borstade ytan ger ett mer levande uttryck. Synd att behöva välja bort det. Vi har redan tittat på ett 50-tal parkettgolv och inget annat har kunnat mäta sig med detta vad gäller kvalité, pris och utseende. En annan aspekt man bör ta hänsyn till är att ett golv även slits av bestick och annat som tappas och där kan ett borstat golv med en ruffare look vara mer förlåtande.
Har du tankar kring detta så kommentera gärna!
Att välja kök del 4
Vi har haft svårt att bestämma oss för vilket golv vi ska ha i köket. Nu lutar det åt samma 1-staviga ekparkett som i resten av huset, frågan är bara hur svårt den blir att hålla ren? Därför har jag precis utsatt en provbit för lite verklighet i form av kaffe, blåbär och rödvin. Ska låta det sjunka in ordentligt och se om det går att få rent imorgon. Parketten vi valt heter Barlinek Touch och är en grålaserad, borstad och mattlackad ekparkett med fasade plankor (den ljusare av de två på bilden). Slitskiktets tjocklek är 3,2 mm, så golvet går att slipa 2-3 ggr. Säljs hos bl a Byggmax för 600 kr/kvm.
Andra golv vi funderar på:
- Ett oborstat trägolv utan fasade kanter (ev lättare att hålla rent)
- Mjuk betong (mjuk att gå på, läggs som klinker men väldigt dyr)
- Designbetong (fogfritt och mjukare att gå på än klinker)
- Klinker (bra men hårt att gå på)
Imorgon får ni se hur kladdtestet gick. Samma golv på hela våningen vore väldigt snyggt, så vi håller alla tummar!
Designbetong – det ultimata ytskiktet?
Idag kom äntligen varuproverna på designbetongen från Designgolv. Det är i princip en microcement men både billigare och kanske även bättre. Den går att lägga själv på allt från bänkskivor i köket till golv och väggar i badrum. Priset är ca 500 kr/kvm och varuproverna såg väldigt fina ut. Lite osäker på hur tålig ytan verkligen är, men den används bl a som golv i butiker, restauranger och andra offentliga miljöer. Provbitarna var tunna spånplattor med det ännu tunnare betongskiktet som bara är ett par millimeter. Skulle gärna kika på ett badrum och en bänkskiva med några år på nacken. Framför allt är det kanter och hörn jag är orolig kan vara känsliga. Designgolv ligger på Gotland, men jag ska höra om de har lite bättre bilder eller nån referenskund man kan höra med.
Ytor där vi funderar på designbetong
- Köksgolv (mjukare för fötterna än klinker och fogfritt = lättstädat)
- Köksväggar
- Köksbänkskivor
- Vid dusch och badkar (fogfritt = lättstädat och mögelfritt)
- Hallgolv
- Bakom och under kamin
Att välja kök del 3
Idag var vi till Ikea och träffade ett par köksspecialister. Vi visade dem vårt förslag och det var i princip den bästa utformningen de kunde tänka sig. Den enda egentliga ändring de gjorde var att flytta spisen. Det tog ändå 3-4 timmar för dem att pussla ihop köket i sin uråldriga programvara som kraschade flera gånger. Jag hade blivit tokig, men specialisterna måste gått på nåt lugnande och brydde sig inte märkbart.
Min första budget på 70.000 kr för köket räknade jag med skulle spricka då köket växt sen dess plus att de vitvaror vi då valde bara var "standard". Nu landade köket exkl vitvaror på 60.000 kr och vitvarorna på 42.000 kr, dvs totalt 102.000 kr.
- Häll Siemens EH651FE17E 4.300 kr
- Ugn Siemens HB63AB512S 7.000 kr
- Fläkt Ikea Underverk 3.500 kr
- Micro Ikea Framtid 2.300 kr
- Kyl/frys Ikea Häftig (2 st) 7.500 kr/st
- Diskmaskin Asko D8557XXLFI 10.000 kr
Priset på 102.000 kr för hela köket känns ok, men i det ingår tyvärr bara bänkskivor i laminat. Självklart började vi jämföra dem med de något dyrare skivorna i kvartskomposit. Tjoff så var vi uppe i ytterligare 35.000 kr. Väldigt mycket pengar, men också väldigt stor skillnad på material. Får stöta och blöta det ordentligt innan vi bestämmer oss.
Att välja kök del 1
Att välja kök del 2