Miljö

Ikea lanserar köksluckor i 100% restmaterial

Tillsammans med Form Us With Love lanserar Ikea i februari KUNGSBACKA. Det är en serie köksluckor i återvunnet trä som kläs i med folie av återvunna PET-flaskor. 

Luckorna är mattsvarta och ligger prismässigt i Ikeas mellannivå, dvs drygt dubbelt så dyra som de ljusgrå VEDDINGE vi tänkt oss, så för vår del blir det ändå de vi väljer då dessa även är lite för mörka för vårt kök.

Luckorna tillverkas av återvunnet trä som kläs med en folie av återvunna PET-flaskor för att minska resursspill.

Uploaded by IKEA Sverige on 2016-12-06.

Att välja kök del 9

Skrev tidigare om att vi träffat Puustelli för att kika på deras miljökök Miinus. Hade hoppats att vi skulle få in det i vår budget, men tyvärr inte. 

Prisskillnaden på Ikea och Miinus var betydligt större än vi kunnat föreställa oss. Nedan priserna för nästan exakt samma kök (bilden ovan är Ikeas).

  • Puustelli Minus (exkl bänkskiva): 270.000 kr
  • Ikea Metod/Veddinge (exkl bänkskiva): 45.000 kr

Trist att det ska kosta så mycket att värna miljön. Med pålning och andra kostnader som blivit något högre än budgeterat så får det helt klart bli Ikea. Bänkskivan satsar vi dock på med kvartskomposit från Technistone/Granitset. Den är tillsammans med kökshalvön drygt 10 meter och kostar med 10 cm stänkskydd och diskho från Blanco normalt ca 60.000 kr inkl leverans och montering.

PS. Granitset är en av våra sponsorer. DS. 

Våra gröna val

Vi har hela tiden siktat på att bygga så miljö- och hälsovänligt som möjligt. Mycket har inte ens behövt kosta mer, andra poster har vi inte lyckats med hela vägen med den budget vi har.

Har gjort en liten sammanställning här över vad vi lyckats med och vad som fortfarande är kvar att förbättra. Klicka för att förstora. 

 

ENERGISNÅLT

Huset blir extremt energisnålt med passivväggar och miljöfönster. Detta ger med bergvärme och FTX-ventilationen en uppvärmningskostnad på ca 5.000 kr/år. Detta för ett hus på 233 kvm. Vi har även valt vitvaror och blandare i de högsta energiklasserna.
 

GIFTFRITT

Gifter finns ofta i lim och färger. För att minska mängden lim så har vi valt bort OSB och plywood i väggar och kör med dubbel gips istället. Parketten vi valt är treskikts för minimal mängd lim och håller högsta emissionsklass. Inomhusfärgen vi valt är helt naturlig och ekologisk. Fasaden är Kebony-behandlad furu som inte målas alls utan blir vackert grått patinerad med tiden.


MILJÖMÄRKT

Vet inte hur många byggvarudeklarationer jag jobbat mig igenom för att upptäcka en massa cancerogena ämnen vi inte vill ha i vårt hus. Därför är det skönt med de miljömärkningar som finns på bl a vår bergvärmepump, braskamin, parkett och isolering. Dock varierar kraven beroende på produktgrupp. Svanenmärkt målarfärg t ex kan vara riktigt läbbig som jag skrivit om tidigare.

Här kan man hsh söka miljömärkta byggmaterial:

Svanen: www.svanen.se/Hitta-produkter/Produktsok
Basta: www.bastaonline.se/searchpage
 

SKÄMSKUDDE

Vi har fortfarande inte hittat nåt miljövänligare alternativ till Ikeas kök, badrumsmöbler och garderober. Inte som ryms i vår budget. Hoppas nu på att få med Puustelli med deras miljökök Miinus som sponsorer. Väntar svar från dem vilken dag som helst. Och finns det nån tillverkare av bättre alternativ till resten är det bara att höra av sig!
 

OBS! 
I detta inlägg nämner jag Kebony som är en av våra sponsorer:
www.hemresan.net/sponsorer

  

Att välja kök del 7

Nu har jag bokat upp ett par timmar med Marie på Puustelli här i Nyköping. Upptäckte nämligen precis deras ekologiska kökskoncept Miinus. Snyggt och miljövänligt med giftfria material och tillverkningsmetoder. Skippar gärna Ikea-köket till förmån för nåt sånt här. Kostar givetvis mer initialt, men troligtvis håller köket betydligt längre än limspån och och melamin. 

Välja bort giftiga byggmaterial

Att bygga giftfritt är svårt, men vissa enkla val kan man göra som gör stor skillnad, både för miljö och hälsa. 

Byggmaterialen är idag bättre kontrollerade och innehåller inte längre de värsta kemikalierna, även om vissa lim, impregneringar och färger fortfarande innehåller skadliga ämnen eller ämnen där man inte känner till långtidseffekten. Grundregeln är att använda sig av naturliga material så långt det är möjligt, så som trä, sten, glas och färger utan farliga lösningsmedel. Här är de val vi gjort för att minska gifterna i vårt hus.
 

VÄGGAR

Husstommen är i trä och alla väggar är isolerade med Svanenmärkt glasull. Installationsväggen är normalt en OSB-skiva som oftast innehåller cancerframkallande formaldehyd, alternativt MDI eller PMDI vars hälsoeffekter man inte har nån vidare koll på. Vi har därför valt dubbla lager gips istället – både hälso- och miljövänligt! Dessutom betydligt billigare. Nackdelen är att de inte kan bära upp lika stora laster som t ex OSB eller plywood (som f.ö. innehåller samma gifter som OSB:n). Men använder man bara rätt plugg så klarar dubbelgips laster på upp till 50 kg/skruv, vilket t o m räcker till riktigt tungt lastade köksskåp. Dessutom kan man sätta in kortlingar (tvärreglar) där man vet att man ska hänga tv:n eller väggskåpen. Badrummen är båda helkaklade.

OSB består av träflis och lim, ofta med cancerframkallande formaldehyd. 

GOLV

Vi har valt ekparkett och klinker. Ekparketten innehåller visserligen lim och lack, men är M1-klassad vilket innebär att den inte emitterar flyktiga skadliga ämnen alls, eller i obetydlig mängd (har inte haft tid att fördjupa mig ytterligare). Klinker är ett 100% giftfritt material.

Kakel och klinker är bra materialval. 

FÄRG

Vi har inte bestämt oss ännu, men vi hade tänkt oss en vattenbaserad akrylfärg tills vi började läsa på lite mer. Men då de allra flesta väljer denna typ av färg vill jag uppmärksamma er på en viktig sak rörande dessa. Det är nämligen väldigt stor skillnad på vilka mängder VOC-ämnen (lättflyktiga kemikalier) olika vattenbaserade akrylfärger emitterar. Framför allt så varierar tiden färgerna emitterar, vissa ett par dagar och andra har fortfarande höga halter efter en månad. Det finns regler för hur mycket VOC-ämnen det får finnas i färgen, däremot saknas regler för hur mycket de får släppa ifrån sig. Testfakta här testat åtta av de populäraste väggfärgerna och det testet finns att läsa här! 
 

Hälften av de testade färgerna klarar inte tyska krav för byggvaror. Inte denna från Bauhaus och inte ens Rustas Svanenmärkta!

Vi hade ju tänkt oss en Svanenmärkt akrylfärg som emitterat klart efter en dag eller två. Lätt att göra ren från fingeravtryck och annat kladd. Men så började jag läsa på och kände mig smutsig att ens tänkt tanken att dränka hemmet i plastfärg som torkar genom att många små plastkulor klibbar ihop och bildar en sammanhängande film av petroleum och skadliga tillsatser som mjukgörare, konserveringsmedel, filmbildare, konsistensgivare, tensider, och skumdämpare... Avskräckt började jag leta alternativ.

Jag hittade snabbt till Auro, en tillverkare av ekologisk färg helt utan plaster och certifierat VOC-fri. Färgen framställs av växtextrakt, krita, mineraler och jordpigment och är biologiskt nedbrytbar. De har en tak- och väggfärg som ska vara lika lätt att måla med som vanlig färg och som ger en färgbeständig, matt yta som tål våtavtorkning. Dyr var den inte heller om den nu är så bra som de påstår – 1150 kr per 10 liter. Ska höra av mig till dem imorgon och be dem skicka några färgprover, så hoppas vi att att vi hittat vår färg!  
 

Ekologisk vägg- och takfärg utan plast och petrokemi, certifierat VOC-fri. För bra för att vara sant?

 


FASAD

Vi har valt en Kebony-behandlad furupanel. Detta är en miljövänlig process som skyddar träet mot röta och ger en helt underhållsfri fasad. När träet är nytt är det brunt, men med tiden bleknar det och får en vackert silvergrå patina. Man målar alltså inte fasaden och slipper därmed de ev kemikalierna. 

ALTAN

Vi kommer även använda Kebony till altanen. Där väljer de flesta den billiga, kopparimpregnerade trallen som är mycket giftigt för vattenlevande växter och djur. Kasserat tryckimpregnerat virke klassas som miljöfarligt avfall och det är absolut förbjudet att elda. Känns inte så jätteavslappnat låta barnen leka runt på nåt sånt.

Här ett tidigare inlägg om Kebony.
PS. Kebony är en av våra sponsorer. DS.