Tomt

Statusuppdatering 29 oktober

Markarbetet rullar på. Igår när vi var förbi grävdes det för att dra in vatten och avlopp. Även el och fiber ska in samma väg gissar jag. Har inte tid att sätta mig in i alla detaljer, litar på att Månsson Mark & Sten har koll på bitarna.

Sen ska det även grävas för dränering. Då tomten ligger vid foten av en kulle är det extra viktigt med bra dränering så tomten inte blir en sjö till våren, vilket den faktiskt var i våras.

Gjutning av plattan blir nästa vecka eller veckan därpå. Sen får vi se om stomresning blir i november/december eller först i januari. Hänger på tillgången av råmaterial till fasadpanelen från Kebony. 

Väntar också svar på grannyttrande om att borra bergvärme, då bästa plats för värmebrunnen är <10 meter från tomtgräns till två av våra grannar. Men det ska nog inte vara några problem.

Sockelhöjd utsatt

Idag var jag och en byggnadsinspektör från kommunens bygglovsenhet till tomten för att kika på husets höjdplacering. På tekniska samrådet upptäcktes nämligen att det står lite lågt, vilket inte är så lyckat ur fuktsynpunkt. Blev till att höja några decimeter så att vattnet garanterat rinner ut från huset och inte tvärt om.

För att sätta höjden hyrde jag en helt fantastiskt smidig rotationslaser. Annat en de okulära stenåldersmodeller vi hade när jag pluggade till byggnadsingenjör för 20 år sedan.

Det var bara att ställa laserenheten på en jämn yta, mäta av mot referenspunkt och sen mäta upp de höjder man önskar. Vår refpunkt satt på elskåpet, så det vara bara att hålla en tumstock mot det och se var lasern träffade för att fastslå utgångshöjden.

Mottagaren piper när man närmar sig rätt höjd och en display visar om man ligger för högt eller lågt. Hyran för lasern var 250 kr och reglarna gick på 16 kr, så det blev lite billigare än att låta nån göra det. Det gäller att hålla i slantarna nu när vi ev kommer behöva påla.
 

Bomässan

Vi är i Stockholm denna helg och ska försöka komma iväg på Bomässan. Ni som ska dit, missa inte vår sponsor Jafo som visar sina prisbelönta designbrunnar Unidrain. Och ni som är nyfikna på Nyköping, kolla in Bo i Nyköping-montern!

Bild ur Bo i Nyköpings pågående kampanj i Stockholm tunnelbana. Foto: fotografduon Aorta.

Första spadtaget!

Så var vi igång på riktigt. Förberedelserna av marken inför grundläggning har påbörjats, men vi vet fortfarande inte om vi behöver påla. Marken var mycket fast och kompakt enligt markfirman som körde sin grävskopa fram och tillbaka över tomten utan att känna minsta svikt.

De grävde även ett ca fyra meter djupt hål och det såg bra ut, men tyvärr kom vi inte ner till berg. Detta lämnar oss i ett läge där markfirman tror att det ska gå fint utan pålning men inte kan ta ansvaret om det inte skulle det. Inte heller vår kontrollansvariga vill av förståeliga skäl ta på sig det ansvaret. Så nu har jag kontaktat några konsulter för geoteknisk markundersökning. Kostnad för det räknar jag med ca 20 tkr. Hoppas sen bara inte att det kommer pålning på det... 

Tekniskt samråd & markarbetet startar

Nu händer det saker. Imorgon ska Månssons Mark & Sten påbörja grundarbetet och förhoppningsvis hitta fast mark några meter under lerlagret. Gör vi det slipper vi påla vilket vore så underbart skönt då det kan gå på en årslön. Ena grannen fick påla, andra inte, så det känns lite 50/50. Kommer bli extremt nervöst att följa det hela.

Grunden behöver vara klar för husresning först i mitten av november, så skulle det behöva pålas finns det utrymme i tidsbudgeten. Den vanliga budgeten är tyvärr betydligt tightare, men det får lösa sig om det blir så. Nu håller vi bara tummarna att vi slipper.

Imorgon ska jag även ha tekniskt samråd med representant från kommunen och vår kontrollansvariga (KA). Efter det bör jag få ett startbesked så att banken kan ge oss byggkreditiv och Kustvillan kan trycka på knappen och sätta igång produktionen!

Möte med Kustvillan

Idag hade jag möte med Andreas från Kustvillan och deras underentreprenörer från LE&ED Bygg/EDC Bygg. Kändes väldigt bra med underentreprenörerna Leo och Daniel vilka jag inte träffat tidigare.

Det var mycket att gå igenom, allt från radonvärden och kakelfog till betalningsupplägg och tidsplan. Vi ligger redan lite efter och har fått skjuta fram bygget ytterligare några veckor, så inflytt ser ut att bli först i februari istället för november som tidigare var planerat. Inte mycket att göra åt det. Jag var medveten om att Kustvillan skohornat in vårt projekt i en mycket intensiv period – och våra materialval och konstruktionslösningar har inte precis varit standard, vilket bidragit till att det tagit längre tid än beräknat.

NY TIDSPLAN:

  • SEPTEMBER: Markarbete och grund
  • OKTOBER: Resning av husskal
  • NOV-JAN: Invändigt färdigställande
  • FEBRUARI: Inflyttning


VÄRMEPUMP
En annan sak vi kikade på var att ev välja en annan värmepump. Den frånluftsvärmepump vi tänkt oss (Nibe F750, 65 tkr) kan få svårt att klara vårt hus efter det att vi la till 40 kvm (nu 233 kvm). De skulle kolla upp och återkomma, men ev blir det en helt ny modell av luft/vattenvärmepump (Nibe F2120 12 kW + VVM 325, 80 tkr). Annars kanske vi måste borra för bergvärme, vilket kostar ~50 tkr och sen pumpen 65 tkr (Nibe F1255 16 kW).

TOMTEN
Vi var även och tittade på tomten och jag förklarade hur vi önskade den. Inga konstigheter där. Får se sen när vi börjar gräva hur det ser ut när man kommer ner en bit. Huset ligger vid ett berg, så det blir viktigt att dränera bra. Det blir bl a stenkistor vid varje hushörn så att huset inte ligger och flyter om det skulle bli stopp i dagvattenbrunnen. 

Nu ska jag färdigställa leveransbeskrivningen och när den är klar lägger jag upp den här också. Bra underlag för er som själva ska skriva en eller checka av mot er husleverantörs.