Miljö

Smakar det så kostar det

Nu börjar vi närma oss ett färdigt avtal med alla våra materialval och önskemål. På vägen har vi stött på en del saker som fördyrat projektet, men för det mesta har de också förbättrat och höjt värdet på huset mer än det faktiskt kostar.
 

Bergvärme

Vi kommer med största sannolikhet behöva uppgradera från den tänkta frånluftsvärmepumpen (Nibe F750) till en bergvärmepump (F1255). Själva pumpen är ungefär lika dyr (70 tkr), men kostnaden för borrning tillkommer på ca 50 tkr. 

 


Fönster

Något som visade sig billigare än jag trodde var att uppgradera Elitfönstren xceed till de betydligt snyggare och tätare Elit Vision. Dessa har en smalare båge och de öppningsbara ser exakt ut som de fasta utifrån. De har även det snyggare handtaget Hoppe Pure som vi också valt till alla dörrar. De är även tätare med ett U-värde på 0,9 jämfört med xceeds 1,1-1,2. Totalt kostade uppgraderingen bara 5.000 kr.
 

Standardvit

Att få innerdörrar och fönstrens insidor neutralt vita kostade ~30 tkr, så det var bara att glömma. Vi kör istället på standardvit som har en något varm ton (NCS S 0502-Y). Detta gör att vi även kommer att behöva justera väggfärgen som var tänkt att vara neutralt ljusgrå. Återkommer med hur vi löser det. 
 

Väggmaterial

Fick en rekommendation att köra plyfa istället för OSB bakom gipsen, då den ska vara både bättre och hälsosammare. Kostade tyvärr 22 tkr extra, så letar alternativ där. Råspont är ett alternativ, dubbel gips ett annat. Finns även formaldehydfri OSB från Swiss Krono som inte var så dyr, vilket känns som det bästa alternativet.

Exteriör – kulörer och material

Eftersom vi valt en fasad man inte målar så slipper vi (tack och lov) fundera över färg på den. Den kommer att bli grå efter några år och det är den färgen vi utgått från när vi valt kulör för alla exteriöra detaljer så som dörrar, fönster, tak och vattenavrinning m.m. Det blev inte heller så mycket att fundera över då vi direkt fastnade för ett grafitgrått tak (NCS S 7502-B) och sen var det bara att beställa övrigt exteriört i samma kulör. 

Ungefär så här grå kommer fasaden vara efter några år och då kommer det grafitgrå taket, dörrarna och fönstren matcha fint. 

Många olika färgkoder. Vårt tak t ex har tillverkarens nr 087, vars närmsta värden är Grafitgrå RAL 7024 eller NCS S 7502-B.

Taket fick alltså avgöra – också därför att det inte fanns så många kulörer att välja på där. Elitfönstren och Diplomatdörrarna däremot går att få i exakt vilken färg man önskar.

TAK Typen av tak var vi på det klara med tidigt – bandat plåttak. Finns väl inget snyggare? Och eftersom vi har ett väldigt enkelt tak utan kupor eller fönster så funkar det mycket bra med ett klicktak, vilket inte kostar mer än ca 200 kr/kvm och går snabbt att lägga. Det blev ändå ett litet tillägg på 85 kr/kvm jämfört med standardtaket som är en takpanneplåt.

Miljövänliga plåttak med GreenCoat Pro BT.

 

Plåttak har inte alltid varit så snälla mot miljön, men detta tak tillverkas med hjälp av biobaserad teknologi och är därför mycket miljövänlig. I beläggningen är en stor del av det traditionella fossila innehållet ersatt av ett växtbaserat.

När huset byggs kommer det att ha den bruna färgen för att med tiden få den vackert silvergrå patinan. Foto: Kalle Kiander.

FASAD Den miljövänliga och underhållsfria träpanelen från Kebony har jag skrivit om tidigare i detta inlägg >>  


FÖNSTER Elit xceed, ett treglasfönster med aluminiumbeklädnad och U-värde 1,2 för öppningsbara och 1,1 för fasta. Går att få ner till 0,8 som tillval, men jag väntar på energiberäkning och prislapp på detta för att kunna avgöra om det är aktuellt. 


DÖRRAR Diplomat Laila Klarglas med U-värde 0,9. Även dessa går att få tätare, men det är så få kvadrat, så det är inte aktuellt.


I detta inlägg nämner jag Kebony som är en av våra sponsorer. Mitt förhållningssätt till sponsorer är att jag alltid redovisar dessa tydligt och alltid är lika saklig i mina texter om dem som om andra leverantörer. Bloggen är för mig bl a ett verktyg för att kunna hävda min rätt som konsument, så oavsett vilka rabatter jag fått kommer både ris och ros rapporteras. Det har ni mitt hedersord på.

Statusuppdatering

Var ett tag jag skrev nu då vi haft fullt upp med bygglovshandlingar som ska kompletteras med div ritningar och andra mindre ändringar så som felplacerade toaletter och utfarter som saknats. Håller även på att sammanställa alla tillval och materialval, vilket kräver en hel del research. Allt detta kommer jag att skriva om när det är klart, men ni får hålla er ett par dar. En sak som blev klar idag var valet av kamin. Jag hittade till slut en butik i Hägersten som hade en Morsø 6643 som vi varit sugna på men inte sett "live". Den var faktiskt lika fin som i broschyrerna och jag lyckades pruta ner den ett par tusen till 16 tkr. Inte gratis, men den ska visst hålla mitt liv ut. Svanenmärkt är den också.

Halva energiförbrukningen med ny vägg

Vår husleverantör har precis lanserat en yttervägg med U-värde under 0,1. Det innebär att man bör komma ner i halva uppvärmningskostnaden mot branschstandard, vilket borde spara in den investeringen på några år. Energiberäkningen för vårt hus är inte klar, men det ska bli intressant att räkna på när jag väl får den. Återkommer med en kalkyl inom nån vecka! 

 

Väggens uppbyggnad

A. ISOVER 33 (95 mm)
B. Installationsregel 45×95
C. ISOVER Vario Xtra variabel ångbroms
D. ISOVER 33 (170 mm)
E. Regelstomme 45x170, cc600
F. ISOVER fasadskiva 31 (100 mm)
G. Vindduk, T-Vind Standard
H. Spikläkt 28x70
I. Stående fasad