Äntligen fick vi så se huset utan byggställningen. En del som inte stämde överens med hur man föreställt sig, men på det stora hela en mycket positivt upplevelse. Nedan lite bilder med mina kommentarer och längst ner en liten timelapse på nedmonteringen.
Statusuppdatering 5 april
Idag hade vi ett extrabesök av vår kontrollansvariga (aka KA) för att säkerställa att allt är korrekt utfört so far. Allt såg bra ut undantaget ett par småsaker som är enkelt åtgärdat.
Annars är det denna vecka invändig målning, installation av braskamin, lite snickerier och nedmontering av byggställning. Även mycket leveranser nu. En hel del att hålla reda på om man som vi beställer mycket själva. Det mesta är beställt men fasadbelysning, en handdukstork, garderober, tvättbänk med diskho, torktumlare, tvättmaskin och kakel/klinker återstår.
Statusuppdatering 29 mars
Nu spacklas, målas och snickras det i huset samtidigt som bergvärmen dragits in och parkett och kök levererats. Nästa vecka kommer sen vitvarorna, braskamin och kök installeras, plattsättning påbörjas och vinden isoleras med lösull.
Imorgon blir det också finbesök när Peter, vd på Kustvillan, kommer ner från Sundsvall för att kika på huset. Kul med en så engagerad husleverantör!
Badrumsinredning
Nu har vi beställt all inredning och utrustning till badrummen som ska påbörjas inom ett par veckor. Det har hänt några saker sedan förra blogginlägget om badrummen, bl a så har Gustavsberg (sponsor) släppt en ny serie badrumsmöbler vid namn Artic som vi valt istället för deras Logic.
Det kakel/klinker vi valt blev genomgående 60x60-plattor ur serien Cement från Konradssons Kakel (sponsor). Den ljusare grå på väggar och den mörkare, nästan svarta, på golv. Stora plattor = mindre fog = lättare att hålla rent.
Borrat för bergvärme
Nu har Östgöta vatten & energiborrning borrat för bergvärme. 150 meter blev hålet som ska förse oss med värme och varmvatten.
Kostnaden för att installera bergvärme blir ca 130.000 kr, men sen kommer vi att ha en uppvärmningskostnad på totalt 5000 kr/år för vårt hus på nästan 240 kvm. Så det betalar sig och bidrar även till minskad miljöpåverkan. Pumpen vi valt är en Nibe F1255 1,5-6 kW.
FAKTA: Bergvärme är solenergi som lagras i berggrunden. För att ta upp värmen borrar man ett hål på 150-250 meter i vilket man placerar en kollektorslang med en vätska som cirkulerar och levererar värme till bergvärmepumpen. Pumpen i sin tur tillvaratar värmen och värmer upp vattnet till golvvärme/element och kranvattnet.
Tack Kjelle för bilderna!