Så funkar ett byggnadslån

Ett byggnadslån funkar som en kontokredit och fakturorna betalas via internetbanken eller mailas till banken om det finns spärrförbindelse*. Man har även en kredit på ett byggkonto till vilket man kan koppla ett kort för mindre inköp, vilket är väldigt bekvämt så att man får alla utgifter för bygget samlade. 

Räntan för ett byggnadslån är högre än bolåneräntan och betalas från den dag ett belopp dras från kontot. Vår ränta ligger på 2,68% men det blir bara i några månader, när huset väl är slutbesiktigat läggs det om till ett vanligt bolån med ränta på ca 1,20-1,30%, eller vad den kan tänkas ligga på i mars.

Vårt lån blev klart igår, så nu ska jag lägga in alla fakturor som redan hunnit ramla in. Det är bl a energiberäkning, pålning, geokonsult och kontrollansvarig som vill ha betalt för sina bitar. Tomt, anslutningar, färdigställandeskydd, bygglov och mycket annat har vi redan betalt med vår kontantinsats. Denna ska uppgå till minst 20% av totala produktionskostnaden, men i vårt fall blir den närmare 25%.

* En spärrförbindelse är en förpliktelse från banken att utbetala kreditbeloppet (spärrbeloppet) till den spärrförbindelsen är ställd. Används vanligtvis vid entreprenadavtal där byggaren vill ha en betalningsgaranti innan den påbörjar bygget. Wikipedia.

Missa inte detaljerna – ventiler/luftdon

Det finns många små detaljer som kan sänka upplevelsen av ett rum. Det kan vara allt från eluttag och strömbrytare som missmatchar "vita" väggar, rostfritt som råkar blandas med krom eller det vi snubblade över nu: dessa ventiler/luftdon som ska upp i varenda rum.

Lindab Airy går t o m att måla eller tapetsera.

Sånt här kan hamna på väggarna om man inte passar sig.

Då vi valt FTX-ventilation i huset så ska det upp en himla massa från- och tilluftsdon. Dessa ser allt för ofta riktigt hemska ut. Tack och lov finns det iaf en leverantör som förstått att man inte vill smälla upp en gulaktig 129-kronorsblaffa i tak eller på vägg som får vardagsrummet att kännas som en offentlig toalett. Lindab Airy heter en diskretare modell som går att få i valfri färg och form så att den smälter in. Den går t o m att måla eller tapetsera! 

Här kan man själv testa sig fram:
http://airy.lindab.com/se/Pages/testa-sjalv.aspx

Förutom att den ser bra ut så är den marknadens tystaste. Listpris är ca 700 kr, men jag har sett kampanjer där den sålts för 200 kr. 

Statusuppdatering 29 oktober

Markarbetet rullar på. Igår när vi var förbi grävdes det för att dra in vatten och avlopp. Även el och fiber ska in samma väg gissar jag. Har inte tid att sätta mig in i alla detaljer, litar på att Månsson Mark & Sten har koll på bitarna.

Sen ska det även grävas för dränering. Då tomten ligger vid foten av en kulle är det extra viktigt med bra dränering så tomten inte blir en sjö till våren, vilket den faktiskt var i våras.

Gjutning av plattan blir nästa vecka eller veckan därpå. Sen får vi se om stomresning blir i november/december eller först i januari. Hänger på tillgången av råmaterial till fasadpanelen från Kebony. 

Väntar också svar på grannyttrande om att borra bergvärme, då bästa plats för värmebrunnen är <10 meter från tomtgräns till två av våra grannar. Men det ska nog inte vara några problem.

Digitalt lås till ytterdörren

Ska du bygga nytt så se till att köpa ett smart lås till ytterdörren. Det kostade oss ca 2000 kr mer än ett vanligt lås och för det slipper vi bli utelåsta eller leta borttappade nycklar.

Vår dörrleverantör Diplomat erbjuder Yale Doorman V2 monterat och klart från fabrik. Det öppnas via nyckelbricka, kod eller en kombination av de två. Man kan också ställa in det så att det automatiskt låses, så gör det inget om du skulle glömma det. 

Låset är givetvis godkänt och går att koppla ihop med div hemlarm och då styras via mobilapp.

Låset har även ett inbyggt inbrottslarm, så om någon försöker bryta upp låset börjar det tjuta.

Här läst div tester på nätet och låset får bra betyg, i snitt 8/10. Det som inte får så bra betyg är installationsmanualen, men den slipper man om man beställer färdigmonterat. Sen är taggsensorn lite kräsen och det låter rätt mycket när man stänger dörren. Men i övrigt är det mycket omtyckt av de som testat det.

Att välja kök del 9

Skrev tidigare om att vi träffat Puustelli för att kika på deras miljökök Miinus. Hade hoppats att vi skulle få in det i vår budget, men tyvärr inte. 

Prisskillnaden på Ikea och Miinus var betydligt större än vi kunnat föreställa oss. Nedan priserna för nästan exakt samma kök (bilden ovan är Ikeas).

  • Puustelli Minus (exkl bänkskiva): 270.000 kr
  • Ikea Metod/Veddinge (exkl bänkskiva): 45.000 kr

Trist att det ska kosta så mycket att värna miljön. Med pålning och andra kostnader som blivit något högre än budgeterat så får det helt klart bli Ikea. Bänkskivan satsar vi dock på med kvartskomposit från Technistone/Granitset. Den är tillsammans med kökshalvön drygt 10 meter och kostar med 10 cm stänkskydd och diskho från Blanco normalt ca 60.000 kr inkl leverans och montering.

PS. Granitset är en av våra sponsorer. DS.