Statusuppdatering 15 november

Arbetet med grunden rullar på. Rör för inkommande vatten, bergvärme, el och fiber är på plats och idag placeras kantelement och grundisolering ut. Efter det ska golvvärme och armering läggas ut innan man kan gjuta, lite sammanfattat.  

Innan gjutning ska även vår kontrollansvariga (aka KA) komma och kika så att armering, avlopp, isolering etc är korrekt monterat. Vad gäller KA så kan jag tipsa om att höra er för, så ni får en rutinerad och noggrann. På Boverkets hemsida kan man annars söka efter certifierade KA och be om referenser.

Vi har även fått byggström så vi kan koppla in värme etc i byggboden. Behöver bara flytta den så vi inte behöver dra 50 meter kabel över hela bygget. 

För övrigt är det mycket funderande kring vilka träd som ska tas ner, färgval interiört, val av belysning, placering av brytare och uttag, utformning av kök och andra detaljer. Finns nog ingen gräns för hur mycket tid man kan lägga ner här. 

Bygg ett lättstädat hem!

I och med att huset blev så stort har vi varit extra noga med att få det så lättstädat som möjligt. Tack och lov innebar den rena stil vi valt att vi fick mycket gratis. Här en sammanfattning över hur vi städeffektiviserat vårt hem.

Allmänt

  • Parkettgolv av hård, mattlackad och slät ek utan avfasning där smuts och damm kan samlas.

  • Garderober med golvsocklar och takanslutning för att eliminera dammsamlande ytor.

  • Trösklar har vi skippat vilket gör det enklare att kryssa runt med dammsugare och mopp.

  • Fönster utan spröjs är lättare att putsa. 
     
  • Dörrar har vi valt släta som inte samlar damm.
     
  • Möbler på ben eller väggar så att man enkelt kommer åt under.

Se till att det är lätt att komma åt överallt. En robotdammsugare som kan ta sig fram obehindrat ska vi satsa på. Foto: Miele

Nu finns det även robotmoppar som funkar bra, även om de bara klarar 30 kvm/laddning. Foto: Irobot.


Badrummen

Vägghängda möbler och toaletter.
Foto: Gustavsberg.

  • Kakel- och klinkerytor med stora plattor (60x60 cm), minimal fog och fogfria brunnar – eftersom fogarna samlar smuts. Grå fog (svart och vit är svår att hålla ren). 
     
  • Badrumsmöbler och toaletter är vägghängda. Toaletterna också utan spolkant och i smutsavstötande specialporslin.
     
  • Duschvägg i självrengörande glas. 
     
  • Badkar i smutsavstötande emalj och med halvfront så man enkelt kan städa under. 
     
  • Rördragningarna är dolda vilket gör det mer lättstädat.
     
  • Tvättnedkast så tvätten hamnar direkt i tvättstugan under badrummet.

 

Badkar med halvfront gör det lättstädat. Foto: Gustavsberg.

Köket

  • Bänkskåp med golvsocklar så man inte behöver städa under skåpen.
     
  • Väggskåp med takanslutning för att slippa ytor som samlar damm och flott.
     
  • Köksluckor av slät modell som är lätta att torka av och inte samlar smuts.
     
  • Bänkskiva i kvartskomposit, okänslig för fläckar.. 
     
  • Kyl, frys och diskmaskin helintegrerade med luckor som inte lämnar fingeravtryck.
     
  • Diskmaskin med tre våningar för att minimera diskbergen.

Tre våningar för maximal kapacitet. Behövs med fem i familjen.

Billigare låta bygga än att köpa hus

Den främsta fördelen med att låta bygga är friheten att utforma sitt hem utifrån ens egna behov. Att det dessutom kan bli både billigare och miljövänligare gör det inte sämre.

Vi kikade först på kataloghus, men sen hittade vi Kustvillan som till samma pris kunde bygga exakt vad vi önskade. Vi ritade då själva upp det hus vi ville bo i med alla de funktioner och ytor som vi tror kommer passa oss allra bäst. Vi har även varit väldigt involverade i i val av material och försökt ha ett miljö- och hälsotänk hela vägen. Allt detta och att vi valt delad entreprenad har gjort att det hela tagit en hel del tid i anspråk för samordning och research. Friheten har sitt lilla pris i arbetstimmar helt enkelt.

Nu har det precis kommit ut två hus till salu i Stensborg som är det villaområde i Nyköping där vi bygger. Det ska bli intressant att se vad de går för. Utgångspriserna ligger rätt högt, men det är möjligt att de drar iväg ytterligare. Här har jag jämfört de två med vårt kommande hus: 
 

Enplansvilla 132 kvm (2015)
Utgångspris: 4 700 000 kr,
dvs 35 600 kr/kvm.

  • Tomtarea: 712 kvm
  • Uppvärmning: 12 000 kr/år
  • Övrigt: Pool, braskamin, carport.

 

Enplansvilla 126 kvm (2009)
Utgångspris: 3 850 000 kr,
dvs 30 600 kr/kvm.

  • Tomtarea: 1217 kvm
  • Uppvärmning: 9 000 kr/år
  • Övrigt: Varmgarage (60 kvm), inglasad veranda.

 

OBS: Tomten stämmer ej med vår och carport med förråd kommer på denna sida huset.

Vår tvåplansvilla 233 kvm (2016)
Budgeterad kostnad: 4 700 000 kr,
dvs 20 200 kr/kvm.

  • Tomtarea: 800 kvm
  • Uppvärmning: 5 000 kr/år
  • Övrigt: Bergvärme, bastu, braskamin, underhållsfri träfasad, carport.

 

 

 

Som ni ser får man mycket för pengarna om man låter bygga. Även driftskostnaden och underhållet är lågt för nya och nybyggda hus. Här är några punkter värda att nämna:
 

Skattefritt

Hus byggda efter 2011 är befriade från fastighetsavgiften på ca 7 300 kr/år i 15 år. Det är alltså hela 110 000 kr!
 

Underhållsfritt

Nya hus kräver givetvis inte nåt kostsamt underhåll på många år. Normalt målar man kanske om huset efter 10-15 år, men innan dess ska det inte vara några större saker. Vi har dessutom valt en underhållsfri träfasad från Kebony som inte målas. Skönt då ett så stort hus vi har skulle kosta ca 80 000 kr att låta måla, eller 5 300 kr/år om man fördelar ut det på 15 år.
 

Energisnålt

Som det framgår blir vårt hus extremt energisnålt. Extraisolering, energifönster, bergvärme och FTX-ventilation gör att uppvärmningskostnaderna kan hållas extremt låga och vi är då inte lika känsliga för höjda elpriser. Jämför man med medelkostnaden i Sverige för uppvärmning av en en lika stor villa spar vi 15 000 kr/år med dagens elpris.

Inomhusklimatet

Inomhusklimatet är viktigt för att man ska trivas i sitt hem. Det som påverkar detta är i huvudsak ventilation och uppvärmning. Här går jag igenom våra val och de vanligaste alternativen.

Frånluftsvärmepump med F-ventilation

Den typ av värmepump som oftast installeras i nya villor är frånluftsvärmepumpen. Denna är en kombinerad värme- och ventilationslösning där kall luft utifrån värms upp när den möter den varma luften på väg ut. På så vis återanvänder man spillvärmen och värmepumpen omvandlar den energin effektivt till varmvatten för golvvärme, element och kranar. Den varma luften tar pumpen via ventilationskanaler från tvättstuga, badrum och kök. Övriga rum tar in kall friskluft direkt genom väggventiler. En mycket prisvärd lösning som för en villa på 200 kvm landar på ca 120 tkr för pump, installationer och material.

Bergvärmepump och FTX-ventilation

Eftersom vårt hus är så pass stort (233 kvm) så räckte inte en frånluftsvärmepump som max klarar 200 kvm. Vi valde därför en bergvärmepump som vi dessutom kompletterade med FTX-ventilation för ett ännu behagligare inomhusklimat utan kallras och pollen.

Bergvärmepumpen kräver en energibrunn i vilken man placerar en slang med med en värmebärande vätska. Denna cirkulerar genom värmepumpen som tillvaratar värmeenergin och omvandlar till varmvatten för golvvärme, element och kranar. 

FTX är ett fläktstyrt till- och frånluftssystem med värmeåtervinning. Det består av ett aggregat som vi valt att placera på vår kallvind samt väldigt många till- och frånluftskanaler som 

Kostnaden för detta blir ca 220 tkr för borning, bergvärmepump, ftx-aggregat, installationer och material.

Här en bra film som förklarar hur FTX fungerar mer i detalj:

 

Fördelar och nackdelar

Det finns fördelar och nackdelar med så väl bergvärms vs frånluft och f-ventilation vs ftx. Här en liten sammanställning:

Frånluftsvärmepump

+ Låg investeringskostnad
+ Värme och ventilation i ett system
- Inte lika effektiv som bergvärme = högre elförbrukning

Bergvärmepump

+ Mer effektiv än frånluft = lägre elförbrukning
+ Passar även hus <200 kvm
- Hög investeringskostnad

F-ventilation

+ Enkel och billig installation
- Risk för drag och kallras

FTX-ventilation

+ 50-80 av värmen återvinns  = lägre elförbrukning
+ Bättre inomhusklimat utan drag eller kallras
+ Filtrerad luft fri från pollen och damm
+ Lägre undertryck i huset gör köksfläkten mer effektiv
- Stor investering
- Kan ge ett susande ljud (men det finns bra ljuddämpare)
- Kräver filterbyte ca 1 ggr/år

 

Sammanfattning

Hade vi byggt ett hus som klarade sig på en frånluftsvärmepump med f-ventilation så hade vi valt det av ekonomiska skäl. Nu hade vi inget att välja på men får istället en väldigt kompetent och energieffektiv lösning där uppvärmningskostnaden för huset landar på ca 5.500 kr/år för våra 233 kvm. En frånluftsvärmepump med f-ventilation hade troligtvis landat på närmare 10.000 kr/år för motsvarande energibehov. 

Om vi förutsätter att elpriserna är de samma kommer vårt system räknat på 20 år vara den billigare lösningen. Innan dess kommer man troligtvis att behöva byta ut vilken pump man än valt, men de ligger ungefär lika i pris så där skiljer det sig inte. Möjligtvis till bergvärmepumpens fördel då de anses ha en lite längre livstid (ca 15 år).